YABANCI İŞÇİ ÇALIŞMA İZNİ

Türkiye’de çalışan ya da çalışmak isteyen yabancıların, çalışma faaliyetlerini sürdürebilmeleri için çalışma izni almaları zorunludur. Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 6735 Sayılı İş Gücü Kanuna ve bu kanunun uygulama yönetmeliğine göre Türkiye’de çalışmak isteyen yabancıların çalışma izni almaları şarttır. Çalışma izni için Türkiye’de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına başvuru yapmak gereklidir. Yabancılar için çalışma izni başvuruları, sadece işyeri ve işletmeler üzerinden yapılır. Direkt şahsi olarak yapılamaz.

 

Çalışma İzninin Yabancılara Verilmesi İçin Gerekli Kriterler

Yabancı işçi için çalışma izni talebinde bulunan işyerinde, en az beş yıl Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının istihdamı zorunludur. Eğer ki bir iş yerinde birden fazla yabancı için çalışma izni alınacak ise her bir işçi için ayrı ayrı beş yıllık istihdam şartı aranır.

İş yerinin sermayesinin en az 100.000 TL ya da son yıl ihracat tutarının 250.000 ABD doları olması gereklidir.

Yabancı çalışma izni isteyen şirket ortağı yabancının, 40.000tl’den az olmamak üzere sermaye payının en az yüzde yirmisini alması da zorunludur.

Türkiye havayolları temsilciliklerinde, eğitim ve ev hizmetlerinde çalışacaklar için birinci ve ikinci maddeler uygulanmayacaktır. Dernek ve vakıflarda çalışacak yabancılarda ise ikinci madde uygulanmayacaktır.

işveren tarafından yabancıya ödenecek aylık ücret miktarı yabancının görev ve yetkinliğine uygun olmalıdır. Üst düzey yönetici, pilot, mimar ve mühendisler asgari ücretin 6,5 katı, öğretmenler, psikologlar, müzisyenler asgari ücretin 3 katı, ev hizmetinde çalışanlar için en az asgari ücret, masaj salonlarında çalışanlar ise asgari ücretin 2 katı ücret almalıdır
 

İleri teknoloji gerektiren işlerde ya da aynı vasıflarda Türk uzmanın bulunmadığı hallerde, Genel Müdürlük makamı tarafından verilen onay üzerine birinci ve ikinci maddeler uygulanmayacaktır.

Özellik arz eden doğrudan yabancı yatırımcı koşullarını taşıyan işletmelerde, kilit personel dışında istihdam edilecek yabancılar için, birinci maddede belirlenen özellikler, işletmenin ülkenin tüm işyerlerinde çalışan T.C. vatandaşı sayısı esas alınarak uygulanır.